Lab.Escultura: Motlles

Dossier Final

Per a fer el dossier final de l'assignatura podem utilitzar un simple "word" que acompleixi amb els mínims marcats a la guia del taller final. Ara bé, i de cara a professionalitzar-nos, hem de començar a plantejar-nos que la presentació final d'un dossier hauria de requerir un procés tant o més important que el propi treball que conté.

Un dossier o portfoli ben fet parla de quina és la nostra pràctica i la posa en valor tant de cara al públic general com de cara, per exemple, a un jurat. Un portfoli ben concebut pot ajudar a donar l'empenta que falta a aquella peça que no ens acaba de fer el pes i arrodonir el conjunt. No menyspreem el seu potencial!

A la xarxa hi podem trobar força receptes sobre com fer "bons dossiers" per a diferents especialitats. De totes formes, per a iniciar-se basta amb plantejar-se una sèrie de qüestions.



Com vull que sigui el meu dossier? Amb quin aspecte me l'imagino? Quina és l'estètica que pot potenciar la feina que hi mostro? Funciona el dossier com obra per sí mateix?

Pot ser interessant que feu una volta per la biblioteca i vegeu catàlegs d'exposicions que, al cap i a la fi, no deixen de ser dossiers de feina. Un catàleg no té perquè ser un volum gruixut: hi ha catàlegs que són uns quants simples plecs de paper... També teniu pàgines d'internet a on veure'n [Exemple A, Exemple B, Exemple C].  
Com artistes que treballen el llibre com a format artístic us poden interessar, per exemple, Céline Duval o Hans Peter Feldmann.

Quin paper utilitzaré? Quina enquadernació podria ser la millor?

Pot ser interessant que feu una volta per tendes com Raima, a on podreu veure varietat de gramatges i acabats de papers i cartrons. En quant a les enquadernacions, una ràpida recerca a la xarxa ens en dona maneres senzilles de fer-ne a casa: grapes, corda, enquadernadors de metall... 
Recordeu que allò important pot ser no és tant la qualitat de tot plegat, sinó que la conjunció dels elements sigui harmoniosa, coherent. Podem utilitzar paper reciclat, cartró i una espiral per al dossier i que aquest sigui igual de digne! No és qüestió de deixar-s'hi el sou, sinó d'optimitzar recursos i que el resultat sembli (i sigui) professional.
I per a mostra, un botó...

Com maqueto el dossier? 

Amb un programa processador de text (Microsoft Word, OpenOffice) tenim un recorregut limitat a l'hora de plantejar el dossier, ja que no es tracta d'un software específicament dissenyat per a fer maquetacions editorials. No és obligatori però sí molt recomanable començar a exercitar-se en l'ús de programes com Adobe Indesign o Scribus.
  • Adobe Indesign: Possiblement el més utilitzat en el món editorial i molt recomanable, és un software que, malgrat no ser gratuït, teniu a la vostra disposició a la sala d'informàtica de la Facultat de Belles Arts. Per a treballar-hi des de casa haureu de pagar-ne una llicencia o bé treballar amb la versió de prova. [Descarrega] [Tutorials]
  • Scribus: Una resposta gratuïta en codi obert a Indesign -en fase de desenvolupament- i que podeu descarregar-vos i usar lliurement. No disposa de tantes opcions com el seu homòleg i no és tant intuitiu, però podem fer-hi gairebé el mateix. [Descarrega] [Tutorial]
  • (Altres programes: QuarkXpress, Freehand... O fins i tot Photoshop o Gimp!)

On ho imprimiré? Ho faré a casa o ho portaré a alguna copisteria/impremta?

Conegueu el lloc on pretengueu imprimir i deixeu-vos aconsellar pels seus empleats. Si són professionals, coneixeran les seves màquines i us indicaran com pot quedar millor la vostra feina. Ara bé, aprengueu vosaltres també a exigir: pregunteu sobre les possibilitats d'impressió que tenen, quins gramatges de paper accepten, formes que tenen per a enquadernar... Si ho feu a casa, tingueu en compte els mateixos factors.
Tingueu clar també com portareu l'arxiu a la copisteria. Haureu comprovat que, si portem a imprimir un arxiu .DOC (Word), aquest molt freqüentment se'ns desmunta tant bon punt com l'obrim. Això ocorre perquè els processador de text guarda els arxius basant-se en la configuració que té en el nostre ordinador i que pot ser molt distinta a la de la computadora de la copisteria. Per a evitar aquests maldecaps, el més recomanable és portar el que volguem imprimir en format .PDF. El PDF és un format d'arxiu fet exactament per aquests casos i gairebé qualsevol software dels que hem parlat té la opció de guardar-hi (Archivo > Guardar como...)

Auxili! I si no sé per on començar...?